Ahad, 16 Ogos 2009

gD.org2u III - Melakar Senyuman!!

Melakar Senyuman!!

Kehadiran :
1. Hafiszi
2. Firdaus Azizan
3. Shahrom
4. Alias
5. Sahudin
6. Hisommudin & Fakhriyyah
7. Azlina
8. Cikgu Siti Zaleha
9. Rabiatul Adawiyah
10. Wan Siti Fatimah
11. Hasni Hastuti
12. Aliza & Ust Syahmun
13. Syadzril (non gD)
14. Suhana (non gD)
15. Syamsidar (non gD)
16. Murni (non gD)


Sang presiden sedang memberikan kuliah pagi. Kali pertama berhadapan dengan anak-anak orang asli. Kekok juga. Hakimi juga nak belajar untuk mengajar.

Kak Suhana bersama ahli kumpulannya. "Saya nak berkawan dengan orang kak di sekolah, tapi diorang tak nak berkawan dengan saya. Sebab tu saya tak suka sekolah!" luah salah seorang pelajar tingkatan 5 dalam kumpulannya.

Ibu Azlina bersama kumpulannya. Adik berbaju hijau itu menyorokkan samosa goreng dalam bajunya untuk diberikan kepada adiknya. Mula-mula dia tidak mengaku. Ibu Azlina mengakui kesabarannya banyak dicabar bersama-sama adik-adik itu.

Pasangan bakal Haji dan Hajjah. Asalnya group berasingan, tapi payah nak jaga anak akhirnya satu kumpulan juga. Terima kasih Firdaus dan WSF. Menghidupkan kehadiran anggota bina'!

Abang Syadzril tekun melayani adik-adik. Apalah agaknya yang dibincangkan tu. Syadzril telah sampai seawal jam 8am di meeting point pagi itu. Terima kasih Syadzril atas komitmen kamu!

Kak Syamsidar adalah 1st timer untuk aktiviti-aktiviti amal begini. Seronok dan nak join lagi katanya! Terima kasih Syam kerana bermotosikal pagi-pagi lagi dari Shah Alam!

Kak Murni juga 1st timer. Kebetulan dia bertanggungjawab kepada adik-adik yang paling kecil. Adik berbaju ungu itu kemudiannya meminta kebenaran Kak Murni untuk panjat pokok! Katanya nak amik sarang burung! ;)

Bina' Power! Walaupun singkat kesudian Kak Aliza dan Ust Syahmun amat kami hargai. Sementara ustazah sedang berkongsi ilmu, Ust Syahmun berjuang menjaga 2 heronya!

Selalunya temuramah artis dan model, kali ni berdepan dengan adik orang asli pulak! Nakal bukan main adik-adik kumpulan Kak Jen ni. Terima kasih Jen walaupun sebentar. Ada tahlil di rumah katanya.

Patutkah kita bersyukur mempunyai katil dan almari di rumah sewaktu kecil? Mereka tidak biasa menggunakannya. Jadi mereka tidak biasa mengemaskannya!!

Kuliah disambung lagi. Kali ni tentang syurga dan neraka. Adik-adik yang kecil-kecil ada yang tidur, malah ada yang duduk bawah meja! Pengalaman!

Makan time. Masa ni lah yang sesuai untuk bertukar-tukar cerita terkini. Karenah anak-anak tidak melunturkan semangat Sahudin dan Hasni untuk hadir setiap kali program gD. Walaupun hanya singgah, tapi kehadiran keluarga ini pastinya menceriakan suasana!

Abang Hisom sedang 'mendera' empat beradik itu. Best cerita ashabul kahfi yang diceritakan oleh abg chom. Baru tau som kekok tak kekok penangan adik-adik orang asli ni.

Alias dengan gaya penyampaian kelas A! Penuh dengan bahasa yang teratur dan silibus yang tepat! Memang boleh dapat gelaran abang mesra....

Abang Shahrom dengan 'port' baiknya. Dalam kumpulan abg chaom ni ada adik yang baru sangat masuk Islam. Dia ada bertanya, kenapa saya kena solat? Kenapa saya mesti Islam? Tak terkedu kita?

Majlis penutup di surau. Walaupun dekat tak berapa langkah, masa yang diambil untuk bermula sangat lama. Semua dapat hadiah masing-masing dari gD. Sebuah tabung untuk setiap seorang. Gunakan sebaiknya adik!

Masa untuk berpisah. Ada kesempatan kami pasti datang lagi! Selamat berjaya dunia akhirat adik-adik ku!

Syukran Jazilan buat Pengarah, 'Cikgu' Siti Zaleha atas segala usaha beliau menjayakan program bermakna ini! Semoga 'jodoh' amal cikgu bersama anak-anak ini berpanjangan. Syabas!!

Terima kasih sahabat! Hujung minggu kamu pasti berbeza! Menghargai perbezaan, mengecapi kebahagiaan, DUNIA dan AKHIRAT!

Tiada ulasan: