Khamis, 5 Februari 2009

Angin Lintang Dari Lembah Kinta

Kita memerhatikan gelagat orang politik itu. Memainkan sentimen rakyat dan keadilan. Bagaimanapun kita tidak setuju tentang beberapa perkara.

1. Kerajaan baru yang bakal dibentuk lebih kukuh
Tepuk dada tanyalah selera. Kerajaan Perak tetap tidak stabil. Majoriti yang dikatakan hanyalah bersandarkan 3 calon bebas sahaja. Bebas macam lalang. Ikut angin mana yang lebih 'kuat' menolaknya. Hakikatnya memang kita tidak mahu duit rakyat sekali lagi digunakan untuk menjayakan pilihan raya yang baru di sana, tetapi kita juga tidak mahu nasib rakyat Perak juga macam lalang. Hanya 3 orang YB Bebas, ya 3 menentukan sesuatu usul di DUN Perak selamat dipersetujui atau ditolak. Rapuhnya kerajaan ini. Kasihan yob!

2. Kerajaan baru mempunyai pengalaman dan rekod baik mentadbir
Kita menilai rekod mentadbir setelah ianya bermula, rekod yang lama tinggal kenangan. Banyak kenangan pahit rakyat di Perak selama ini. Menteri Besar yang baru pun belum masuk pejabat, peliknya ia sudah dikatakan mempunyai 'pengalaman'. Pada kacamata kita kerajaan PR memerintah dengan matang walaupun ditekan dengan pelbagai hasutan dan ancaman. YAB Dato' Seri Nizar dengan senyumannya penuh profesional dan matang. Kita yakin semua orang boleh nilai.

3. Kerajaan yang baru akan meneruskan upaya memajukan Perak
Sepatutnya 50 tahun lepas Perak sudah sangat maju dari apa yang ada hari ini. 50 tahun vs 1 tahun yang penuh ancaman dan kekacauan. Kita amat tidak setuju dengan kenyataan ini. Katanya hubungan baik antara kerajaan pusat dan negeri akan lebih memajukan negeri ini. Apa jadi dengan Sabah? Sarawak? Terengganu? Tidakkah sudah bertahun-tahun hubungan pusat-negeri 'baik', sapa yang lebih maju sebenarnya? Ya 'orang itu'.

Kita terus memerhati perkembangan ini saban hari. Sambil itu kita mendoakan yang terbaik untuk rakyat Perak, sahabat kita, saudara kita, ibu kita, ayah kita, nenek dan datuk kita. Kami bersama keadilan. Budaya tidak sihat itu amat memalukan tamadun kita!

Tiada ulasan: