Khamis, 18 September 2008

Selamatkan Kami Tuhan....

Saya karang posting ringkas ini di dalam kereta, berlatang belakangkan lagu2 arab, sementara menunggu temujanji pagi ini. Saya tiada masa banyak, tapi saya tetap mahu luahkan sesuatu.

Malaysia kelihatan amat gawat! Bunyi amat gawat! Rasa amat gawat!

Saya rakyat biasa, saya kecewa. Sangat kecewa dengan Malaysia hari ini.

Saya mohon semua ahli generasidynamic bermunajat mohon doa dari Allah. Selamatkanlah Malaysia. Pemimpin rakus itu terus mengancam perpaduan kami, ekonomi kami, maruah kami. Cukuplah ISA memisahkan antara keluarga. Cukuplah menipu kami rakyat jelata.

Moga berkat ramadhan dan lailatul qadar memancarkan sinar baru di tempat tumpah darah ini.

Kami sayangkan Malaysia kerana itu sifat yang beriman. Tapi kami tak rela dikhianati lagi. Tuhan selamatkanlah kami semua.

2 ulasan:

Zulhilmi berkata...

Si Kaldai yang lapar

Arakian kalinya kita masih dapat menjengah ke tirai Syawal dan sudah menjadi satu kemestian kita disibukkan membuat persiapan untuk memeriahkan lagi sambutan Hari Raya masing-masing. Bagi sahabat-sahabat yang bergelar suami, buntu untuk menentukan giliran balik kampung serta persediaan sepanjang perjalanan balik kampung. Ada yang memperuntukan pemberian bonus oleh kerajaan dijadikan sebagai duit minyak dan tol untuk balik beraya di kampung, termasuklah perbelanjaan servis kereta. Bagi sahabiah yang bergelar seorang ibu pula, masa inilah sibuk menyiapkan kelengkapan busana suami dan juga anak-anak. Menjadi satu kepuasan di hati bila ahli keluarga tampak segak bergaya mengenakan pakaian baru sempena Hari Raya, Hari Kemenangan umat Islam mengharungi ’peperiksaan’ Ramadhan.

Kemenangan itu berupa kejayaan melawan hawa nafsu setelah ’coach’nya telah di’ISA’kan oleh Rabbul Izzati selama tempoh 30 hari dalam tahanan. Ini bermakna umat Islam bebas tanpa dihasut, di’didik’ dan dimotivasikan oleh ’coach’ masing-masing selama tempoh itu. Tindakan Allah Taala menangkap makhluk penghasut ini di bawah ISA sebenarnya bagi menjaga keamanan umat Islam beribadah dan bagi menjamin kestabilan ekonomi umat Islam ketika berbelanja di bazar-bazar Ramadhan, shopping complex dan gerai-gerai jualan sempena Hari Raya. Walaupun begitu baik strategi yang disusun olehNya, kita umat Islam masih gagal mengawal nafsu kita yang tidak pernah puas dengan sesuatu. Inilah kejayaan didikan dan ’tarbiah’ makhluk penghasut itu selama 11 bulan sebelum ini.

Disamping kesibukan tersebut, ada yang masih memikirkan hal keduniaan semata-mata tanpa melihat persiapan akhirat untuk mengadapNya, Tuhan yang Maha Esa. Dengan silibus yang telah disusun olehNya sepanjang pakej kursus dalam Universiti Ramadhan untuk melahirkan graduan bertaqwa. Timbul persoalan, ”Berapa ramaikah umat Islam yang mampu menamatkan pakej kursus Universiti Ramadhan sehingga mencapai anugerah ’graduan bertaqwa’?” (rujuk Surah Al-Baqarah : 183)

Adakah kita salah seorang daripadanya?Marilah sama-sama kita mengadakan post mortem diri masing-masing dimana letaknya diri kita ini kalau bukan sebagai salah seorang ’graduan bertaqwa’ sebelum menjengah akhir Ramadhan ini. Sekiranya tidak, masih ada waktu untuk kita tebus diri untuk kita menggondol segulung ijazah dan bergelar ’graduan bertaqwa’. Sekiranya kita membiarkan ia berlalu begitu sahaja, kita tidak ubah seperti seekor kaldai yang kelaparan berpuasa sepanjang bulan bersama kaldai-kaldai yang lain.

Zulhilmi berkata...

pzy,tlg uploadkan if sesuai