Khamis, 28 Ogos 2008

Rang Undang-undang DNA 2008 yang mengejutkan

Sebab tu saya tak nak kata, pembangkang adalah kaki bangkang yang baik. Dan, tak semestinya kaki bangkang itu jahat. Mereka pun ada alasan untuk sayangkan negara, keluarga, agama dan bangsa.

Catatan dari pak bakaq di sini (3 siri posting) tentang pembentangan rang undang-undang DNA ini mengejutkan saya. Saya tak sangka begitu bunyinya. Agak menakutkan.

Boleh baca rang undang-undang berkenaan di sini.

Satu, saya tak sangka sebab saya tak pernah masuk lokap. Dua, keluarga saya pun tak pernah masuk lokap. Tiga, pak bakaq pernah masuk lokap. Sebab tu saya hormat pendapat dia. Saya tak tau kalian.

Saya tak kata undang-undang DNA ini tidak bagus, ia bagus. Oleh kerana trend jenayah yang berulang, DNA adalah jalan terbaik bagi pembuktian dan pendakwaan. Bila membaca draf ini, saya bimbang, ia sangat mudah di'perguna'.

Sekali lagi benar kata-kata 'kita perlu pembangkang yang bagus'. Mungkin giliran BN boleh jadi pembangkang yang bagus. Boleh jadi. ;)

Harap hisom, izwan, safwan boleh gegar itu parlimen satu hari nanti!!

Kita tunggu dan lihat.

Renunglah kalam agung illahi ini, surah al-anfal 8:60. "Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka dengan apa sahaja kekuatan yang kamu sanggup, dan dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang, kamu menggentarkan musuh."

Tiada ulasan: